2008 m. rugpjūčio 27 d., trečiadienis

Šilkografija 101 ar kažkas panašaus

Labai seniai svajojau pradėt gaimint kokias našyvkes/maikes tokias, kokias noriu ir dar mokėt mažai pinigų. Hardkorėj kažkada buvau seniai suradęs kaip teoriškai tai daryt, bet tada buvau jaunas ir durnas ir nieko nesupratau. Ir visai netikėtai Mighty Sounds festivalyje išvydau jaunuolį, visiškai diy darantį maikes ir imantį už tai visai nemažai pinigų. Kalbėjo jis sunkiai angliškai, supratau tik, kad reikia plastizolio, emulsijos ir tinklo. Ir patį principą. Taigi, prisatatau jį jums, mieli skaitytojai. Jums reikės:


Namuose rasite:

Tumbačkos (mažos spintelės, kurios negaila sulaužyt arba lentų/fanieros)
Drėlės
Siaurapjūklio (elektrinio)
Maikės (t.y. marškinėlių)
Šaukšto
Permatomos lipnios juostos


Senukuose papigiai galima rast (namie irgi, kartais):

Kempinių
Vaitspirito buteliuką
Įrankį langams plaut už 4 litus su guma ant galo (arba galima pirkt brangų gumos gabalą – brauklę iš specializuotos parduotuvės)
Stiprią lemputę (būna buitinės iki 250w)
Guminių pirštinių!!!!!
Super klijų
Fairy arba kito nuriebalintojo
Mentelių glaistui (špakliui)


Iš spec. parduotuvės pirkite:

Fotoemulsiją (universali1)
Tinklą (120 tankumo)
Dažų (plastizolio)
Brauklę (nereikia, jei turi langų ploviklį su guma)

Vilniuje yra parduouvė Lipnūs Produktai (Šeimyniškių gatvėj) netoli Europos, bet jie lyg ir sakė, kad Kaune yra firma SPS-E, kur viskas šiek tiek pigiau. Bet gal ir ne. Labai gera ten parduotuvė, pažvengė iš manęs, bet nuolaidą kažkokią padarė ir už visas medžiagas aš sumokėjau 120lt, iš kurių galima gauti daaaaaaug trafaretų ir maikių. 100 litų, atmetus brauklę. Visai pigu, manau.

Taigi, pradedam. Principas – iš faneros padarai rėmą, užtempi tinklą, padengi emulsija, ant išdžiūvusios emulsijos uždedi skaidrę su paveiksliuku, pašvitini, gauni šabloną. Tada per jį brauki dažus – biagta! Dabar – išsamiau.

Rėmas

Mes darėme rėmą maždaug 30x40cm, kad, prireikus, galetumėm daryt ir A3 dydžio paveiksliukus. Išgręži skylutes faneroj (tam reikalui paaukojome vieną tumbačką) ir išpjauni stačiakampį vidury su siaurapjūkliu. Priklijuoji vieną tinklo kampą ištempi kitą, priklijuoji šoną ir ttttt. Gerai įtempt yra svarbu, mes įtempėm gan gerai (trise) it super klijai tikai atlaiko tą įtempimą. Toliau – nuplauti su vaitspiritu ir kempine nuo nešvarumų (be vandens), išdžiovinti (su ventiliatorium, pavyzdžiui), nuplauti su fairy nuo taukų, vėl džiovint. Rėmas paruoštas!

Emulsija

Rėmas šioj visoj procedūroj atlieka šablono funkciją. Per ant jo užtemptą tinklą laisvai persigeria dažai, išskyrus per tas vietas, kur yra sukietėjus foto emulsija. That‘s it! That’s the key! Taigi, reikia padengt tinklą foto emulsija. Tai daryt reikia tamsoje arba labai blausioje/raudonoje švoesoje, kad nepradėtų stingt. Pakabink vieną šaukštą, uždrėbk viršuj ir išlygink po visą paviršių (su braukle arba langų valikliu). Kampai yra neaktualūs, nes ant jų dažniausiai nebūna jokių paveiksliukų. Vieno šaukšto visai užtenka A3 rėmui iš abiejų pusių padengt. Palikt džiūt su ventiliatorium visiškoj tamsoj apie pusvalndį – valandą. Kol išdžiūva:) Per tą laiką galima atsispausdint ant skaidrės norimą paveiksliuką.

Švitinam

Kai jau išdžiūva, reikia veikti greit. Prisivirtini permatoma lipnia juosta savo genialų meno paveiksliuką ir išneši į šviesą. Mes pastarajį kartą kaitinom iš vieno metro aukščio su 250w lempute 40 minučių, tai gavos beveik tobulai. Atrodo, viskas gerai. (Padarėm tokią konstrukciją – ant dviejų kėdžių pastatėm veidrodį veidu į viršų (nors jo gal net nereikėjo, kažkodėl sugalvojau, kad taip geriau).) Prajėus šitam etapui ir sustingus uždengtom vietom reik visą komplektą, t.y. rėmą su paveiksliuku reik pernešt į dušą. Dušas turi būti be šviesos!!! Nusuk galvutę dušo arba užmauk šlangą kokią, kad susidarytų didelis slėgis. Beje, tinklas su folija visiškai nepakeičia spalvos tos vietose kur jis sustingęs arba ne, taigi, gali atrodyt, kad nesigavo, bet taip nėra! Čia pats jėgiškiausias momentas, nes kai paduodi aukštą slėgį, to vietos,, kur emulsija nesusitngo, pasidaro baltos ir beveik kiaurai praleidžia vandenį. Tada išryškėja piešinys. Dar reik praplaut, kol galutinai visos mažos detalės pasidaro baltos (tinklo spalvos). Valio! Dabar vėl reik padėt prieš tą pačią lempą plius ventiliatorių, kad greičiau išdžiūtų ir dar labiau sukietėtų emulsija. Laukt kol išdžius. Baigta!

Dažom

Šita dalis mums nepavyko iki galo, tai parašysiu kokios klaidos buvo. Paimi rėmą, veidu į apačią, uždedi ant marškinėlių ir prispaudi. Tada pakabini su mentele plastizolio šiek tiek, uždedi ant rėmo virš paveiksliuko ir pamaišai pamaišai pamaišai ir padengi tolygia stora juosta virš paveiksliuko. Tada imi brauklę arba valiklį ir kampu alfa į horizontą braukioji žemyn, kol užpildai visus visus tarpelius. Finalinis dalykas – beveik stačiu kampu laikydamas įrankį stipriai spausk į tinklą ir vienu ypu nubrauk viską žemyn. SVARBU! Nubraukinėk viską tolygiai ir stipriai spausdamas, nes mūsų brauklė (tas durnas gumos gabalas už daug pinigų) buvo kreivoka ir ties viduriu gavosi išblukus tokia liniga, kur dažai ne visai prikibo… Čia – viskas!

Džiovinam

Čia svarbu is mum ne visai pavykęs etapas. Mes bandėm kepint plastizolį (kad išdžiūtų/prikibtų galutinai) dujinėj orkaitėj barake. Beeet kažkas nesigavo. Nežinojau kiek laiko, tik kad temperatūra turi būt apie 50 – 80, bet ten nebuvo jokio termometro. žodžiu, prikibo, bet neišdžiuvo ir tepa viską savo kelyje. Taigi, pirmas bandymas kaipo pavykęs. Su šiokiais tokiais trūkūmais, šis jaunuolis nuolankiai šypsosi žalia spalva ant baltos Simtauto maikutės. Jė! Bus dar ir fotkių...

P.S. NAUDOKIT PIRŠTINES!!! Mano žalios rankutės visdar neatsiplauna.
P.P.S jei kas netyčia googlinsit kaip tai pasidayt (kaip aš) ir rasit šitą straipsnį, parašykit feedbacką su papildymu ir rezultatais kaip sekės. Būtų baisiai smagu!

12 komentarų:

Vaida rašė...

Sveikinu, Algirdai, ir atsiprašau, kad netikėjau:)

Unknown rašė...

džiovint su lygintuvu per popieriaus lapą pabandyk. mum gaunasi :)

ratas rašė...

na, mes turejome brangu specialu pramonini aparatuka, tai su juo gavos tobulai. jo jau nebeturime, tai gal ir teks griebtis lygintuvo:)

Unknown rašė...

butina tas maikes ir "kept"? paprastai neisdziuna?
o pramoninis aparatukas kiek mazdaug kainuoja, ka daro ir kur tokiu ieskot, jei ne paslaptis?

ratas rašė...

aha, nedziuna visiskai. ir tai, pasirodo, duchovkej iskeptos pusiau nusiplauna po skalbimo, tai reik naudot specialu pramonini fena arba koki kita buda, kurio dar neatradom:x

Anonimiškas rašė...

o gal gali siek tiek detaliau paasikint ta vieta, kai jau svitint reik?

ratas rašė...

na, musu updeitinta technoogija - paimi srautine 250 ar 300w (kontentruotuos sviesos) lempa is Senuku, pakabini 1,50 m auksty. I rema is vidines puses idedi stora kempine, per viso remo dydi, kad padetas ant grindu jis gaitu spaudima is apacios. tada ant remo isdelioji paveiksliukus ir uzdedi parasciausia stikla, kad kad prispaustu ir skaidres nemestu seselio. ir svitini, paskutiniais duomenimis, valanda ir 10 minuciu. issiplanua viskas net ir be sroves puikiai:)

Piratas rašė...

Ar dar vis lipnus produktai perkat medziagas? Nes ten kai susiunte man kainas, tai susipirkt tinklus, emulsija ir dazus gaunasi apie 300 lt.

Justina rašė...

Kazkaip netiketai atradau sita labai seniai rasyta straipsniuka, ir kiek zinau, autorius daug rimciau dabar apie silkorafija supranta ;)
Norejau paklausti, o kaip jus ta tinkla pritvirtinot? Tiesiog klijais, ir isejo gerai itempti?
Tiesa, ir del paskutinio etapo- dziovinimo, kokiu vis del to budu geriausia tai daryti? Lygintuvu? ;)

Strange Stuff rašė...

Sveiki,butu idomu susipazinti su zmonemis kurie domisi silkografija.Jei yra norintu brukstelekit emailu:strangestuffinfo@gmail.com

Anonimiškas rašė...

Fotoemulsija istepta tinkla ir isdziovinta reikia deti ant piesinelio, kuris padetas ant stiklo. Stiklas gali buti padetas ant tumbackiu dvieju. Tada is apacios nuo grindu atsukti stipria lempa ir sviesti i tinklo puse. Ant tinklo is virsaus galima deti stora parolonine kempine, kad prispaustu tinkla pire paveiksliuko. PAdarius vaizda, Plastizoli reikia prikepinti ligintuvu, jei neturi termopreso. Nes neprikepintas jis nesudzius. Duchovkej nepades kepinimas. Medziagu geriau pirkite SPSe firmoje, jie turi parduotuve kaune. Malonus aptarnavimas ir detalus paaiskinimas kas kaip daroma. Siaip silkografinis menas nera pigus, jei viska susipirkti kaip reikia, be irangos galite pakloti apie 2500 pinigu, bet varguoliams pakaktu ir apie 300 lt.. :)

Unknown rašė...

Sveiki,



Turime uždarytos įmonės, kuri užsiėmė šilkografija, įrangą, kurią norime parduoti. Įranga tai spausdinimo-prisiurbimo stalas, tinklo švietimo dežė, džiovinimo spinta, tinklai (~100vnt įv. išmatavimų), giljotina, rakeliai, šilkas ir kt. Didelė dalis įrangos yra savadarbės, tačiau atlieka visas savo funkcijas. Galbūt Jūs žinote ką sudomintų ši įranga?

ugnia87@gmail.com